Het is weer de tijd van de zomerhits: liedjes die lekker in het gehoor liggen en vooral uitnodigen om te gaan dansen. De muziek brengt je in beweging.
Of ben jij meer iemand die het fijn vindt om stil achterover te leunen en te genieten van een mooi nummer op Spotify en kan je echt ontroert raken door wat je hoort? De woorden “roeren” en “raken” zeggen al iets over wat er gebeurt, zoals in het Duits: es bewegt mich. Het is de muziek die een gevoelige snaar raakt, je emoties in beweging zet.
Als je zelf muziek maakt volgen we eigenlijk het tegenovergestelde pad: je beweegt.. een vinger…de adem…je arm… en je hoort een toon. Meer beweging, meer tonen: muziek. Hoe je beweegt heeft grote invloed op wat er klinkt. Onritmisch spel, valse tonen, grepen die steeds fout gaan, komen voort uit bewegingen waar (nog)niet goed over is nagedacht. Pas als je weet en voelt hoe je een bepaald stukje goed kunt spelen en deze manier van spelen ook steeds herhaalt, weet je lichaam op een gegeven moment als vanzelf wat het moet doen zodat jij tevreden kunt zijn over je spel. Als bespeler van een instrument is het dus heel belangrijk dat we niet alleen bezig zijn met de geschreven noten. Laten we wat meer stil staan bij de beweging: wat doen we eigenlijk te veel / te weinig, wat voelt ons lichaam, hoe werken onze spieren, om op een mooie en makkelijke manier de gewenste klank te laten ontstaan? Natuurlijk willen we een liedje kunnen spelen, maar we willen ook met plezier spelen en dat de muziek iets wakker maakt bij degene die luistert, ook al ben je dat zelf. Denk wat meer vanuit jou als “speler-beweger” tijdens het oefenen en spelen, je zult verrast worden door het resultaat.
0 reacties